Europees bandenlabel

Sinds 2012 is er een verplicht Europees Bandenlabel opgesteld. Met dit label krijgt u inzicht over de eigenschappen van uw banden. Het Europees Bandenlabel geeft u informatie over de veiligheid, het verbruik en over de geluidproductie van de band. Met dit label wordt dus niet enkel gekeken naar het energieverbruik van het product, maar ook naar de veiligheid en het mogelijke geluid wat het product met zich meebrengt. Waar vindt u het bandenlabel bij De Auto Avenue? Banden zijn voorzien van labelstickers die informatie geven over de eigenschappen van de band. Daarnaast adviseren wij u graag over de kwaliteit en eigenschappen van een specifieke band.

Veiligheidbandenlabel1

Veiligheid gaat voorop. Bij De Auto Avenue nemen we de veiligheid van u en uw medepassagiers erg serieus. Vandaar dat we u graag inlichten over het belang van het bandenlabel. Een goede band vergroot immers de verkeersveiligheid. Welke eigenschappen zijn dan van belang om er zeker van te zijn dat u de juiste banden onder uw auto heeft? Een heel belangrijk aspect is de grip die de band moet hebben. Hoe meer grip, hoe beter vermogen de band heeft om zowel met droog als nat weer te kunnen remmen op de weg. Ook de snelheid en de weerstand die de band biedt tegen aquaplaning worden hierbij bekeken.

Grip op nat wegdek Het effect van de grip van een band op een nat wegdek kan variëren en is mede afhankelijk van het voertuig en de rijomstandigheden. Toch blijkt dat bij het voluit remmen het verschil tussen een klasse G en een klasse A bandenset een tot 30% kortere remweg kan geven. Voor een gewone personenauto die 80 km/h rijdt kan dit een 18 meter kortere remweg betekenen. Wilt u weten welke banden wij leveren?

  

Brandstofverbruikbandenlabel2

Ook het milieu is een belangrijk aspect waar rekening mee dient te worden gehouden tijdens het rijden. De kwaliteit van een band zegt namelijk ook wat over het brandstofverbruik en daarmee de invloed op het milieu. Op het bandenlabel kunt u zien wat de rolweerstand van de band betreft. Hoe groter deze rolweerstand is, hoe groter het verbruik is. Er is namelijk meer brandstof nodig om de rolweerstand tegen te kunnen gaan. Het bandenlabel geeft u dus inzicht over de zuinigheid die met de specifieke band gepaard gaat.

 

Tussen het brandstofverbruik van een auto met 4 banden van een G-label en een auto met 4 banden van een A-label zit een verschil van 7,5%. Uiteraard wordt u brandstofverbruik mede bepaald door de uw rijgedrag. Toch adviseren wij u om uw banden regelmatig te controleren, want door de juiste bandenspanning toe te passen en een regelmatige controle wordt de band op de juiste wijze gebruikt en kan een optimale brandstofefficiëntie worden geleverd.

 

 

Extern afrolgeluid bandenlabel3

Weet u wat voor geluid de banden onder uw auto produceren? Het bandenlabel geeft informatie over de geluidsproductie. Het Bandenlabel geeft naast de geluidswaarde in Decibel (dBA) met een pictogram aan of het extern geluid boven de toekomstige Europese wettelijke grenswaarde ligt. Een symbool met drie zwarte balken betekent dat de band een hoger extern geluidsniveau produceert wat wel voldoet aan het huidige limiet. Bij twee zwarte balken levert de band een gemiddeld extern geluidsniveau en ligt het geluid tussen de 0 en de 3dB onder het toekomstige limiet. Wanneer er één zwarte balk op het sticker zichtbaar is wil dit zeggen dat de band een geluidsniveau produceert wat meer dan 3dB onder het toekomstige limiet zit. Het geluid van de banden onder uw auto kunnen wanneer u zich in uw auto bevind heel anders ervaren worden. Hulp nodig? Wij adviseren u graag over de keuze van nieuwe autobanden. Plan gemakkelijk online uw werkplaatsafspraak.